Suunnittele ja valmista käyttötarkoitukseltaan uusi käsityötuote tai -teos
joko yhdestä tai useammasta rikkinäisestä ja tarpeettomasta esineestä

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Viimeistä viedään! :))

Jäjellä on siis enää yhden yläosan teko! :D Otin yläosaan kaavat Burda lehden numerosta 3/2011 Tämän yläosan idea ilmestyi vain päähäni yhtenä iltana ollessani jo sängyssä, juuri ennen nukahtamista :P

Kuva kyseisen lehden kannesta :) 
Yläosani tein lehden kannessa näkyvän mekon yläosan kaavalla. Yläosa on jaettu useisiin kappaleisiin, mikä tuo haastetta. Varsinkin kun ohjeet ovat ruotsiksi.... Onneksi on kuitenkin kuvia! x) Kaavojen piirtely ei ole lempipuuhaani, mutta sillähän sitä piti taas aloittaa.

Kaavojen raapustelua...
Kun  kaavat olivat valmiit leikkasin jäljellä olevista lakanan palasista tarvittavat kappaleet vuoreen sekä päälliosuuteen. Yllätyksekseni lakanasta, jopa jäi tämän jälkeen pieni käyttökelpoinen palanen! Ihmeen riittoisaa tavaraa :P
Kappaleiden leikkuu lakanasta :D 
 Koska kappaleita oli paljon ja muutenkin, seuraavaksi merkkasin kappaleet keltaisen jäljentävän paperin avulla. Ongelmana oli, että minkä väristä jäljennyspaperia käyttäisin, jotta merkit näkyisivät mahdollisimman hyvin. Musta ei tullut kuuloonkaan, valkoinen ei näkynyt juuri ollenkaan ja punainen ei näkyisi punaisien kuvioiden kohdalla.... Onneksi löysin kuitenkin vielä keltaisen jäljennyspaperin, joka näkyi ihan hyvin (:

Merkkien jäljennystä 
Ensin ompelin yläosan vuorin kokoon, jotta voisin tehdä vuoriin mahdolliset tarvittavat muutokset. Kun muutokset on ensin tehty vuoriin, niin ne on sitten helpompi tehdä myös päällkankaaseen.

Etuosan yläkappaleiden ompelua 
Päästessäni sovittamaan kokoon ommeltua vuoria, jouduin kaventamaan sitä vyötärön kohdalta, niinkuin olin hieman arvellutkin (; Ennekuin aloin ompelemaan päällikankaan kappaleita yhteen, niin silitin kaikkiin kappaleihin paksun tukikankaan. Päätin laittaa koko yläosaan tukikankaan, jotta yläosa olisi mahdollisimman  tukeva, vaikka en siihen luita laitakkaan.

Tässä näkyvät kaikki yläosan kappaleet, ennen niiden leikkaamista tukikankaasta 

 Tukikankaita piti silittää yllättävän kauan ennekuin ne kiinittyivät kunnolla kappaleisiin.... Tosin en ole koskaan aikaisemmin käyttänyt näin paksua tukikangasta, mutta totesin tukikankaan oikein mainioksi (: 

Tässä näkyvät kaikki yläosan kappaleet tukikankaiden silitysten jälkeen 
Yläosan päällikerroksen ompelin samalla tavalla kuin vuorenkin. Olin leikannut ja silittänyt tukikankaat kappaleisiin kiinni niin, että saatoin ommella niiden reunoja pitkin ja minulle jäi samankokoiset saumanvarat kuin vuorissakin. Myös tässä työssäni keskityin huolelliseen silittämiseen lähes jokaisen sauman jälkeen :P 

Kun olin saanut vuorin ja päällikankaan kokoon, mutta ennen kuin ompelisin ne yläreunoistaa yhteen, piti minun kiinnittä vetoketju. Alunperin olisin halunnut yläosaan ronskin isokokoisen metallihampaisen vetoketjun, mutta en löytänyt mistään 25 senttistä alhaalta aukeavaa metalliketjua. Joten minun oli tyydyttävä mustaan muoviseen vetoketjuun...
Vetoketjun ompelua

Ommeltuani vuorin ja päällikankaan yhteen yläreunoistaan, olikin jännittävimmän osuuden aika! Klipsujen ompelu etukappaleeseen :D Tähän yläosaan päätin laittaa klipsuja hieman hillitymmin kuin edelliseen. Päädyinkin siis ompelemaan klipsuja vain kolmen eri sauman kohdalle, mutta lopputulos on mielestäni tyylikäs. 

Klipsujen ompelua, käsin :) 

Saatuani klipsut nätisti ja huolellisesti kiinni, käänsin yläosan alareunan eli helman. Sovittamalla sitä hameen kanssa sain helman käännetty oikeasta kohtaa ja yläosasta tuli juuri oikean mittainen! :D 
Helman käänteen tein samalla tavalla kuin korsetissa, eli käänsin kappaleiden alareunat sisäänpäin ja  ompelin siistin tikkauksen helmaan oikealle puolelle. 

Helma käännettyna, neulattuna ja tikattuna 

Lopuksi minä ompelin vuorin käsin kiinni vetoketjun reunaan. sekä hakasen vetoketjun yläosaan. Hakanen helpottaa yllättävän paljon yläosan päälle laittaista. ;) 

Vuoren kiinni ompelua käsin :P 

Valmiina käyttöön oleva hakanen (: 

Tässä vielä kuva viimein valmistuneesta yläosasta: 

Tässä näkyvät kivasti ompelemani klipsut :D 



 Uaaa uaaa!! VALMIS! Nyt tarvitaan unta.... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti